Vier letters om te onthouden als je wil ontspannen.

Iedereen kan ontspannen maar de meeste mensen komen er te weinig aan toe. In de media verschijnen regelmatig berichten dat we te gestressed zijn met z’n allen. Als je geen tijd hebt voor ontspanning, wordt het tijd om te ontspannen, zo luidt een gezegde. Ontspanning is nodig om je lichaam te laten herstellen. Krijgt je lichaam onvoldoende de kans om te ontspannen dan stapelt de vermoeidheid zich op. Hier is een klein ezelsbruggetje dat je kan helpen ontspanning te vinden.

W van willen

De eerste letter om te onthouden is de W van willen. Het lijkt zo simpel maar om echt te ontspannen moet je het willen. Als je verplicht naar een cursus mindfullness gaat of gaat mediteren terwijl dit eigenlijk niet bij je past zal het lastig worden om totale ontspanning te vinden. Verplichte ontspanning werk niet, maar ontspanning op een manier die bij je past heeft geheid succes.

O van omgeving

Je moet in een omgeving zijn waar je je prettig, waar je je senang voelt. Dit is voor iedereen verschillend. De één voelt zich vooral prettig thuis, op de bank terwijl de ander zich ook in de trein prettig genoeg voelt om te kunnen ontspannen. Het maakt niet uit waar, als jij je maar voldoende op je gemak voelt om de ontspanning toe te kunnen laten.

L van lekkere houding

Neem een houding aan die voor jou prettig is. Dit kan van alles zijn; staan, liggen, zitten. Ik hoorde zelfs iemand noemen dat fietsen de meest ontspannen houding opleverde. Vooral als je pijn hebt kan het lastig zijn om een goede houding te vinden. Het loont om echt even de moeite te nemen uit te zoeken welke houding het lekkerst voelt of welke houding de minste pijn oplevert.

F van focus

Om voldoende te kunnen ontspannen is het goed om ergens op te focussen. Niet je dagelijkse zorgen of je boodschsppenlijst. Maar bijvoorbeeld op een geluid, geur of een fijne gedachte. Denk bijvoorbeeld aan een voor jou prettige plek. Hoe ziet die plek eruit? Wat zie je? Wat ruik? En wat hoor je? Soms kan het tikken van de klok al voldoende focus geven om al het andere even te vergeten en je hoofd leeg te maken.

Ik heb gemerkt dat het vinden van je focus een kwestie is van oefenen. Daar waar ik in het begin focuste op een fijne plek, gebruikte ik na een aantal weken van álles als focus. Zelfs een keer het eindeloze gekibbel van mijn twee dochters.

W.O.L.F.

Samen vormen deze letters het woord wolf. En dit woord is het perfecte ezelsbruggetje om waar je ook maar wil te ontspannen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen op het moment dat je ontspanning nodig hebt, is bij jezelf nagaan of deze vier pijlers aanwezig zijn. Wil je? Bevind je je in een prettige omgeving? Is het mogelijk een zo lekker mogelijke houding aan te nemen? Zo ja, dan is het enige wat nog rest je ergens op te focussen.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s