Negen opvallende verschillen tussen peuterjongens en peutermeisjes

Soms vormt de ene blog inspiratie voor een andere blog. Jasnetteke schreef over het genoegen zowel een mannelijke als vrouwelijke puber in huis te hebben. “Waar veel dingen echt hetzelfde zijn, zijn er zeker grote verschillen te noemen.” Laat datzelfde nou opgaan voor mannelijke en vrouwelijk peuters.

Toen ik zwanger bleek van een jongetje na twee meiden, werd me gevraagd en ongevraagd op het hart gedrukt dat het écht anders is. Natuurlijk wist ik het beter en sloeg ik alle adviezen in de wind. Want kom op….hoeveel verschil kan zo’n klein slurfje maken. Fout dus! Wat valt het meeste op:

  1. De meidenkamers waren rozer dan roze. Zelfs Barbie verbleekt erbij. De jongenskamer? Robots, auto’s, brandweer, dino’s en nog meer auto’s. En ik heb het geprobeerd hoor, dat genderneutrale. Maar het werd genadeloos afgekeurd, door alledrie.
  2. Peuterdochters tekenen bloemetjes, prinsessen en hartjes. Peuterzoon krast omdat het moet drie strepen op een blad, verkondigt dat het een auto is en smijt de tekening in de hoek.
  3. Peuterzoon speelt met auto’s, dino’s, robots en nog meer auto’s. Peuterdochters wilden vooral met poppen spelen en prinsessen zijn.
  4. Peuterzoon doet bommetjes. Op mama. Vanaf de bank, vanaf het bed, vanaf de tafel als het lukt. Hoe harder hij terechtkomt, hoe leuker het is. Mama is een klimrek. De peuterdochters knuffelden, op de bank, op het bed, aan tafel als het lukte. Mama was een knuffelbeer.
  5. De peuterdochters stonden met tweeëneenhalf voor de kast te dubben welke outfit ze aan wilden. Peuterzoon wil alleen maar kleding met auto’s of superhelden aan. De driftbui die volgde als mama toevallig een ander plan had, was dan wel weer heel genderneutraal.
  6. Peuterzoon verafgoodt papa. Met papa kan je “bouweren” en dus wordt er druk samen geklust. Ieder sleept zijn eigen kruiwagen door de tuin en aan het eind van de klus wordt er gewichtig geproost met bier en roosvicee. Samen zijn ze stoer en sterk. Voor de peuterdochters was papa hun held. De prins aan wie je alle prinsessenoutfits kon laten zien, die bedolven werd onder roze tekeningen met bloemen en hartjes. Die eindeloos veel dansjes mocht bekijken en áltijd hielp als ze iets eng vonden.
  7. De peuterdochters hadden en hebben elke ochtend een zeer duidelijke eisenlijst waaraan hun kapsel die dag moet voldoen. Tijd speelt daarin geen enkele rol, vooral niet in de ochtendspits voor school. Peuterzoon rent gillend weg zodra hij een borstel ziet.
  8. Met alles wat hij vindt kan er gevochten worden. Peuterzoon speelt hele veldslagen na met stokken, bestek, stiften, potloden, denneappels, als het moet zelfs de kat. De dames kunnen álles gebruiken om te knutselen. Nieuwe schoenen? Weg doos. Sateprikkers gekocht voor een feestje? Tadaaaa…het is een kasteel mam. Knijpers, oorbellen, blaadjes, rekeningen, macaroni…..alles drukken de kleine eksters achterover om te veranderen in de meest prachtige kunstwerken.
  9. Last but not least…….de slurf. De slurf blijkt al heel jong héél belangrijk. Wat kan je trots zijn op je eigen slurf. Zo trots, dat iedereen hem moet zien. Te pas en te onpas. Maakt niet uit. Zo trots, dat toen hij erachterkwam dat mama géén slurf heeft ik uitvoerig getroost werd. Ach wat was ik zielig, mijn slurf was stuk. De peuterdochters giechelden vooral over hun plasser, zoals ze hem zelf noemen. En dat was het, punt. Want prinsessen doen hun rok niet omhoog bij de bakker mam, aldus de oudste peuterprinses.

Wil je je als peuterouder vast een beetje voorbereiden op de (puber) fase die onvermijdelijk komen gaat? Lees dan vooral de blogs van Jasnetteke op facebook of http://www.jasnetteke.com.

Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s