Onderzoek of niet?

Ik schoot vol toen de juf en interim begeleider vroegen hoe het voor ons zou zijn als Dotta het gewone traject van de kleuterschool uit zou lopen en dus pas over twee jaar naar groep drie zou gaan. Het eerste wat door mijn hoofd schoot: dat hou ik niet vol!” Dotta bestookt alles en iedereen met vragen maar voornamelijk mij. Vanaf het moment dat ze wakker wordt tot het moment dat ze hoort te gaan slapen draait haar koppie overuren over de grote vragen des levens. Doordat ze zichzelf heeft leren lezen begint ze langzamerhand ook de krantenkoppen te begrijpen. Natuurlijk roept dit vreselijk veel vragen en onrust op, ze is immers pas vier. Haar leergierigheid en de innerlijke onrust die dit met zich meebrengt worden haar soms te veel. Regelmatig is ze wanhopig en vind ik haar huilend in de kast of onder het bureau terug. Soms bonkend met haar hoofd tegen de muur. Gefrustreerd door het feit dat ze zoveel vragen heeft maar de antwoorden niet krijgt. Het vraagt van ons als ouders veel creativiteit om haar op de juiste manier te ondersteunen begeleiden.

Onderzoek of niet?

De juf en hoogbegaafdheidscoördinator legden het onderwerp onderzoek op tafel. Zelf vonden ze het niet nodig om een intelligentieonderzoek te doen. Dat ze een grote voorsprong had was voor school wel duidelijk. Dat ze meer nodig had dan ze aangeboden kreeg ook. We besloten haar didactisch te toetsen en haar leerlijnen in kaart te brengen. Hiermee kon in kaart gebracht worden hoe ze, in vehouding tot haar leeftijdsgenootjes functioneerde op schoolse vaardigheden. Ze bleek op alle gebieden anderhalf tot tweeëneenhalf jaar voor te lopen. Een voorsprong die als peuter ook al eens geconstateerd was. Door school werd ze, op basis van de tests die gedaan waren, ingeschat op een IQ rond de 145.

Opgelucht

Toen uitslag van het onderzoek hoorden waren we opgelucht. Ze mocht een klas overslaan en kreeg een aangepast pakket. Langzamerhand zagen we de boze kleuter verdwijnen en kregen we onze vrolijke kleuter weer terug. Ze ging weer gewoon spelen. De grote vragen stelt ze nog wel, maar op een onbevangen manier. Ze integreert God, Mohammed, Allah en Jezus moeiteloos met Mascha & de Beer. De rust keerde terug in huis.

(Deze blog is eerder gepubliceerd in 2016)

Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s