Verstopsoep

Waarschijnlijk heeft elk huishouden met kinderen zo zijn eigen recepten die regelmatig voorbij komen. Simpelweg omdat het grut die zo makkelijk eet. Want hoe heerlijk is het als je met je kinderen aan tafel kan zitten en er niet gemopperd wordt over dat ene stukje groen dat in de saus opdook. Bij ons met stip op één; verstopsoep.

Vitaminetik

Bij ons thuis zijn een aantal recepten favoriet. De logica ontgaat mij nog steeds geheel waarom nou juist die recepten goedgekeurd worden maar hey, who cares! Dat er gegeten wordt en er ook nog vitamines in zitten is voor mij al voldoende reden om in stilte een dansje te doen.

Ik heb een fikse vitaminetik, geërfd van mijn moeder. Ik raak onrustig als de kinderen een keer geen groenten eten en sta erom bekend flink op manlief te mopperen als hij een maaltijd zonder groenten op tafel zet. Dit eindigt steevast in een verhit gesprek waarin manlief mij op sussende toon probeert uit te leggen dat ze heus niet direct dood neervallen als ze een keer géén groenten eten. En dat weet ik ook wel. Heus. Ergens in mijn achterhoofd. Maar daar waar hij opgegroeid is met elke vrijdag patat, aten wij dat thuis nooit. Ik kan me het in ieder geval niet herinneren. Gezond eten is me letterlijk met de paplepel ingegoten. Er moest dus een compromis komen, iets wat het groentengebrek kon aanvullen als ik weer eens doorsloeg met mijn vitaminentik. Het werd soep. Vers en zelfgemaakt, dat dan weer wel.

Een traditie werd geboren

Gelukkig eet iedereen bij ons graag soep. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan er soep van maken en het word nog gegeten ook. Tomatensoep is favoriet. Maar ook bruine bonen soep gaat er goed in terwijl normale bruine bonen met een afkeurende blik opzij geschoven worden door het grut. Perensoep met gorgonzola bleek echter een stap te ver. Toen keek ook manlief, soepverslaafde numero uno bij ons thuis, me aan of ik van lotje getikt was.

Omdat je ook restjes groenten prima kan wegwerken in soep stond ik op een middag courgette en pastinaak te snijden. Onze middelste, altijd al gek op koken, kwam helpen. Enigszins in paniek want ooh jee, peuter & courgette geeft herrie in huis, verstopte ik snel de groenten in de pan. “Wat voor soep eten we mama?” Ik flapte het eruit voor ik er erg in had; ” Verstopsoep schat!” Dit antwoord werd klakkeloos geaccepteerd en toen papa die avond thuiskwam, vertelde peuterdochter bloedserieus dat we die avond verstopsoep aten.Manlief accepteerde het even klakkeloos en een traditie was geboren.

Het Consternatiebureau

Toen onze middelste nog een peuter was, werd ik op het consultatiebureau bevraagd over onze eetgewoontes. Of we wel genoeg en gezond aten. Ook aan de peuterdochter werd gevraagd wat zij het liefst at. Slim, moet ik toegeven. Vol trots verkondigde ze dat wij heel vaak verstopsoep eten. Met een opgetrokken wenkbrauw werd er naar mij gekeken. Het behoefde kennelijk wat uitleg. Maar toen ik die eenmaal had gegeven schoot ze hardop in de lach. Mijn moederschap werd weer goedgekeurd en na wat ongevraagde tips werd ik naar huis gestuurd.

Het recept

Om verstopsoep te maken moet je met een viertal dingen rekening houden.

  1. Het moet rood zijn. Heel belangrijk, hier valt niet aan te tornen. Zolang het rood is kan je er alles in kwijt want dan lijkt het op tomatensoep. Elke andere kleur wordt genadeloos afgekeurd. Op bruine soep na want dat is poepsoep volgens het grut.
  2. Pureer de soep goed. Elke soep waar spoortjes van de verkeerde groenten in te herkennen zijn, wordt fronsend opzij geschoven. Niet doen! Alles pureren. Altijd!
  3. Creëer afleiding. Op de dagen dat de soep een vleugje andere kleur vertoont of één van de groenten toch nog herkenbaar opduikt in de pan creëer ik afleiding door soepballen of croutons toe te voegen. Werkt geheid.
  4. Laat je kind niet helpen met koken. Mijn kinderen koken graag mee en doorgaans is dat heel gezellig en vinden ze het leuk om te eten wat ze zelf bereid hebben. Het werkt echter een stuk minder goed om je kind zelf die verafschuwde groenten in de soep te laten verwerken. Dan trappen ze er niet meer in.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s