Ik heb het syndroom van Tietze

Ik heb er een nieuwe micro diagnose bij; het syndroom van Tietze. Omdat ik dat helemaal niet kende ging ik op onderzoek uit. Tietze, wat is dat eigenlijk? Hier beschreven is wat ik vond op internet.

Wat is syndroom van Tietze?

Het syndroom van Tietze is een aandoening van het kraakbeen dat je ribben aan je borstbeen verbindt.

Kraakbeen is veerkrachtig weefsel. Het verbindt je borstbeen met je sleutelbeen en ribben. Het kraakbeen zorgt ervoor dat je borstkas kan bewegen als je in- en uitademt. Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen van één of enkele ribben ontstoken. Je borstbeen kan daarbij gezwollen zijn. Door de zwelling is bewegen, zuchten of hoesten vaak pijnlijk. Ook is je huid soms rood verkleurd op de pijnlijke plek.

Het syndroom van Tietze komt even vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Een aandoening die op het syndroom van Tietze lijkt is costochondritis. In tegenstelling tot het syndroom van Tietze zijn er bij costochondritis meerdere ribben betrokken. Daarnaast is er geen zwelling van je borstbeen zichtbaar bij costochondritis, terwijl er bij het syndroom van Tietze meestal wel een zwelling te zien is.

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van het syndroom van Tietze is nog onbekend. Wel komt het kennelijk vaker voor bij mensen met EDS of hypermobiteitsklachten.

Welke klachtwn heb je bij het syndroom van Tietze?

Als je het syndroom van Tietze hebt, krijg je pijn in je borst. Je voelt deze pijn als je beweegt, hoest, niest of op je borst drukt. In mijn geval betekent dit dat ik zowel voor als achter aan de rechterzijde van mijn borstkas pijn heb. Het voelt achter letterlijk alsof er een mes in mijn rug zit dieik voel bij elke beweging die ik maak.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts baseert de diagnose meestal op de uitkomst van de klachten die je aangeeft, het lichamelijk onderzoek en het bloedonderzoek.

Bloedonderzoek

Met het bloedonderzoek wil je arts weten of er ontstekingswaarden in je bloed aanwezig zijn. Daarnaast kijkt je arts of er antistoffen in je bloed zitten. Dit zijn eiwitten die met je afweersysteem te maken hebben. Dit doet je arts meestal om andere aandoeningen uit te sluiten. Bij het syndroom van Tietze zijn er geen afwijkingen in je bloed te vinden.

Aanvullend onderzoek

Afhankelijk van de klachten die je aangeeft laat je arts een röntgenfoto of een hartfilmpje maken om andere aandoeningen uit te sluiten. Er zijn geen afwijkingen op de röntgenfoto’s te vinden bij het syndroom van Tietze.

Wat is het verloop van Tietze?

Bij het syndroom van Tietze heb je last van ontstekingen. Die kunnen plotseling optreden of geleidelijk ontstaan. Je klachten gaan bijna altijd vanzelf over. In een enkel geval blijven de klachten af en toe opspelen en is het syndroom van Tietze chronisch.

Welke behandelingen kunnen helpen?

Medicijnen

Vaak schrijft je arts ontstekingsremmende pijnstillers voor (NSAID’s). Of hij geeft je een injectie met een corticosteroïd (een sterke ontstekingsremmer).

In sommige situaties krijg je een intercostale zenuwblokkade. Dat is een behandeling tegen pijnklachten waarbij de prikkelgeleiding van de zenuwen tussen je ribben geblokkeerd wordt. Zo’n behandeling wordt gegeven bij een pijnpoli, dat is een gespecialiseerde afdeling in het ziekenhuis waar je behandelt wordt tegen chronische pijn.

Behandelaars

Voor de behandeling van het syndroom van Tietze kom je meestal bij je huisarts of een reumatoloog.Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan je helpen met houdingsoefeningen of ademhalingsoefeningen.

Aanvullende behandelingen

Soms merken mensen met een reumatische aandoening een positief effect van alternatieve behandelingen. Overleg altijd eerst met je arts voordat je met een alternatieve behandeling begint omdat die die bijwerkingen kan geven of een wisselwerking kan hebben met de medicijnen die je gebruikt.

En nu?

Voor mij betekent dit dat ik de komende tijd antibiotica krijg tegen de koorts en om de zwelling weg te krijgen. De fysio schreef rust voor. Of, in zijn woorden, hoe minder je beweegt, hoe minder warm je lichaam wordt, hoe sneller de koorts zakt en de zwelking over is. Pas dan kunnen we gaan kijken of je rib nog op zijn plek zit en die terugduwen. Je begrinpt…ik heb nu al zin in dat laatste. Maar voor nu, rust it is!

** grote delen van de hier boven beschreven tekst komen van reumanederland.nl. Ik heb hun informatie gebruikt om mijn eigen situatie te begrijpen en beschrijven.**