Is dit nou Levend Verlies?


Dinsdagochtend. Het regent hard buiten en ik zit met een kop koffie in de hand naar de regen te staren. Dekentje over me heen, twee katten op en naast me. Ik vrees dat het niet veel anders wordt vandaag. De pijn beneemt me letterlijk de adem en ik moet mijn lichaam rust gunnen. Twee van mijn ribben zijn hit de kom geschoten en veroorzaken erg veel pijn. Mijn geest is echter onrustig.

Op internet gaat er een spreuk rond die zegt dat er in elk chronisch ziek persoon een gezond iemand gevangen zit die zich afvraagt wat er in godsnaam gebeurd is. Van tijd tot tijd ben ik nog steeds die gevangene en vraag ik me af waarom het me niet lukt om te doen wat ik wil doen. Dus zit ik op de bank en kijk ik naar de regen. En zing ik zachtjes; het regent het regent, ik ben mijn aaandoening zat!

Vriendinnen

Er hebben vandaag al twee vriendinnetjes geappt met het voorstel om even langs te komen voor een kopje koffie. Ik heb inmiddels (steeds beter) geleerd dat ik dat op sommige dagen niet kan. Ik wíl wel, ik wil ze graag zien en bijkletsen. Maar op sommige dagen gaat dat simpelweg niet. Dan moet ik daarna de tol betalen en lukt het me niet meer om bijvoorbeeld eten te koken voor de kinderen. Dus zeg ik nee. En app ik terug dat ik écht moet herstellen vandaag. Het zijn schatten, ze begrijpen het altijd. Maar ik vind het soms moeilijk om te accepteren.

Levend verlies

Levend verlies is verlies dat steeds weer opflakkert tijdens het verdere leven. Het is een term geintroduceerd door Manu Kierse om de levenslange rouw aan te duiden wanneer jijzelf of een naaste getroffen wordt door een chronische ziekte of beperking. Ik vind het een prachtige term maar moet tegelijkertijd bekennen dat ik het levend gedeelte ervan het liefst om zeep zou helpen. Ik wil helemaal niet mijn leven lang rouwen, ik wil accepteren, aanvaarden en doorgaan. Maar ja, zo werkt het natuurlijk niet. En dat weet ik ook wel. Maar het doen is toch anders. Jezelf een halt toeroepen omdat je lijf niet kán waar je geest om popelt is echt verrekte moeilijk. En dus moet je af en toe rouwen om wat je niet meer kan.

Volgend revalidatietraject

Het is een hele zoektocht en ik ben er nog lang niet. Onlangs is besloten dat ik doorverwezen moet worden naar een ander revalidatiecentrum. Bij de Hoogstraat loop ik vast, ze kunnen me niet voldoende helpen. Mijn bekken blijft enorm instabiel, ondanks het trainen. Elke keer als mijn bekken rechtgezet is, houdt dat slechts een paar dagen. Maximaal. Ongeveer anderhalve dag ben ik bijna pijnvrij, in mijn bekken dan. Daarna begint het weer te verzakken en voor de week voorbij is loop ik weer krom van de pijn en neemt de kracht in mijn bekken dermate af dat ik steeds slechter loop.

Rationeel begrijp ik de stap om me door te verwijzen. Emotioneel was ik teleurgesteld maar blij tegelijkertijd. Heel verwarrend. Enerzijds baalde ik dat ik opnieuw moet beginnen. Anderzijds ben ik blij dat ik nu doorverwezen wordt naar een specialistisch centrum. Maar het is wel het laatste redmiddel.

Acceptatie ?

Wat ik kan gaat op en neer en de mate van acceptatie ook. Was ik er nét aan gewend dat ik niet goed meer kan lopen, wordt er ineens een nieuwe manier gevonden waardoor ik tóch weer wat stabieler ben. Hartstikke fijn natuurlijk, dat geeft hoop. Tegelijkertijd word ik er ook wel eens wanhopig van dat ik élke keer toch weer achteruit ga. Maar dat moet ik accepteren, dit is hoe het is. En dus zit ik af en toe op de bank naar buiten te staren. Rouwend om wat ik verloren heb maar dankbaar om alles wat ik nog kan.

3 Comments

  1. Ik volg je verhalen, stuur je bij deze een 🍀. Ik hoop zo voor je dat er een manier wordt gevonden, waarbij je de pijn meer onder controle krijgt❤️

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s