Is je vrouw chronisch vermoeid? Hier zijn 10 manieren om haar te steunen.

Als je een vrouw, man, echtgenoot, partner of andere geliefde in je leven hebt die chronisch oververmoeid is, kan het erg lastig zijn om te begrijpen wat ze doormaken. Waarschijnlijk hebben ze meer slaap nodig dan jij, of meer rustmomenten op een dag. Dit kan van grote invloed zijn op jullie leven, alleen al doordat ze minder in staat zijn erop uit te gaan. Maar het heeft ook effect op de mate waarin iemand kan helpen in het huishouden, kan werken of voor de kinderen kan zorgen. Chronische vermoeidheid heeft effect op meer delen van jullie leven dan soms gedacht wordt. Hier zijn tien tips hoe je je vrouw kan helpen.

Foto door Pixabay op Pexels.com
  1. Probeer het te begrijpen. Vraag, lees en observeer. Er is zo veel informatie op internet te vinden over de verschillende chronische ziektes die er zijn en het effect wat ze kunnen hebben op iemands energie niveau. Lees dit en je zult zien dat je beter begrijpt wat je vrouw doormaakt. En niet te vergeten? Vraag! Vraag wat diegenen doormaakt, hoe ze het beleefd en welk effect het op haar functioneren heeft. De dingen die ze zelf niet kan benoemen kan je leren begrijpen door goed naar haar gedrag te kijken.
  2. Probeer het niet op te lossen maar luister. Met name mannen kunnen de neiging hebben om dingen op te willen lossen. Maar chronische vermoeidheid los je niet zomaar even op. Hierbij is het belangrijk je te realiseren dat chronisch (over) vermoeid zijn absoluut niet hetzelfde is als gewoon erg moe zijn. Als je iets wil doen, luister dan. Het is zo fijn als je even mag spuien, gewoon mag vertellen hoe je dag was. Ook als het een rotte dag was. En dan is het helemaal fijn als je niet probeert ons op te peppen. Want sommige dagen zijn gewoon rot, erken dat alsjeblieft!
  3. Accepteer dat plannen op lange termijn soms niet gaat. Hoezeer we ook ons best doen, de mate van vermoeidheid kan ons overvallen. Op een goede dag kunnen we afspraken maken, die we op de dag zelf niet na kunnen komen. Wij begrijpen onze vermoeidheid ook niet altijd. Op een goede dag hebben ook wij soms het gevoel dat we de hele wereld aan kunnen. Dat we een afspraak noodgedwongen afzeggen of verplaatsen wil niet zeggen dat we er geen zin in hebben, maar dat ons lichaam niet meewerkt.
  4. Help ons vooruit te plannen. Doordat we zo zuinig met onze energie om moeten gaan, is het fijn als je ons helpt vooruit te plannen. Dat geeft ons de kans om als het ware energie op te sparen. Als ik weet dat ik over drie weken met een vriendinnetje naar het ballet ga, dan zorg ik ervoor dat ik me de dagen ervoor koest hou. Op die manier is de kans het grootst dat ik ook daadwerkelijk mee kan. Maar kan ik ook maatregelen nemen om het uitje makkelijk te maken.
  5. Vergeef ons! Vermoeidheid is slecht voor je humeur. Ons lontje kan een stuk korter zijn dan we bedoelen. Dus vergeef ons ons gemopper, gekat, alle muggenzifterij en boze buien. Het heeft niks met jou te maken. Op slechte dagen doen en zeggen we dingen die we niet menen. We worstelen om de dag door te komen en het spijt ons dat we je dan kwetsen.
  6. Koester de kleine dingen. Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen. Koester die. Wij waarderen het enorm als je thee of koffie haalt als we het zelf niet kunnen. Maar op onze eigen manier proberen we die dingen ook voor jou te doen. Ik kan misschien niet met je mee naar een concert maar ik kan er wel voor zorgen dat er oppas is zodat je die avond volop kan genieten en de dag erna lekker uit kan slapen.
  7. Hou je kop en knuffel me! Het klinkt misschien niet aardig maar soms is dit wat het is. We hebben niet altijd behoefte aan goede adviezen of vragen wat we nodig hebben. Soms is een knuffel alles wat we willen. Even op schoot kruipen en uithuilen doet wonderen!
  8. Vergeet jezelf niet. Ja we hebben pijn, ja we zijn moe en ja sommige dagen zo nog rotter dan andere dagen. Maar dat wil niet zeggen dat het leven k#t is. En dat wil al helemaal niet zeggen dat je je eigen zorgen en pijntje voor jezelf moet houden. Deel ze met ons, vertel wat je bezighoudt. En realiseer je dat het geen wedstrijdje is. Jouw zorgen en lichamelijke klachten zijn niet minder belangrijk dan de onze. En we willen ze horen, we willen de kans krijgen je te steunen. Ontzeg ons alsjeblieft dat recht niet. Jij bent ook belangrijk en wij willen er ook voor jou zijn.
  9. Lach en maak grappen. Nogmaals. Ja we hebben pijn, ja we zijn moe en ja sommige dagen zo nog rotter dan andere dagen. Maar dat wil niet zeggen dat het leven k#t is. Dus laten we alsjeblieft blijven genieten, blijven lachen en grappen blijven maken.
  10. Hou onvoorwaardelijk van ons en zorg dat we het weten. Vertel ons dat we goed genoeg zijn. Laat ons weten, laat ons voelen dat je van ons houdt. Ook als we eigenwijs of onzeker zijn. Ook als we de discussie aan gaan dat we niet meer zo mooi, lief, aantrekkelijk sexy of wat dan ook zijn als vroeger. Op onze eest kwetsbare momenten hebben eigenlijk alleen je liefde nodig om ons erdoor heen te slepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s