Cranio sacraal therapie; wat is het en wat doet het?

Mijn schoonmoeder zweert erbij en probeerde mij er al geruime tijd heen te krijgen; de cranio sacraal therapeut. Voor haar was het de wonderdokter geweest. Door haar spierziekte was zo zo ver achteruit gegaan dat ze (bijna) in een rolstoel terecht was gekomen. Maar deze therspeut had haar zo goed geholpen dat ze het sindsdien iedereen aanbeveelt.

Sceptisch

Ik was, op zijn zachtst gezegd, sceptisch. Een van de voordelen als je chronisch ziek bent of een aandoening hebt, is dat je van jan an alleman gevraagd en ongevraagd advies krijgt. Ik heb de meest creatieve adviezen gehad die mijn aandoening vást en zeker zouden genezen. Van magnesiumsulfaat tot zwemmen met dolfijnen. Ik heb zoveel verschillende disciplines en therapeuten gezien de afgelopen jaren dat ik er af en toe helemaal tureluurs van werd en er echt niet nog meer therapeuten bij wilde hebben. Tót ik een aantal maanden geleden ineens een grote stap achteruit ging en geen van mijn therapeuten wist wat ze ermee aan moesten. Dus ging de scepticus onder het mom van “baat het niet dan schaadt het niet” naar de cranio sacraal therapeut.

Wat is het?

De scepticus kon natuurlijk niet geheel onvoorbereid naar de intake gaan en dus vroeg ik mijn Google Home mij te vertellen wat cranio sacraal therapie nou eigenlijk is. De volgende tekst werd op internet gevonden:

De craniosacraal therapeut ziet het lichaam, ziel en geest als een geheel met het bindweefsel als verbindend element. Door dit weefsel van de voeten naar de schedel te volgen, voelt de therapeut waar de verstoringen zitten. Met zachte aanrakingen en subtiele bewegingen bevordert de therapeut het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dit gaat soms gepaard met een fysieke of emotionele ontlading wat daarna ontspanning als resultaat heeft. Het bindweefsel krijgt weer zijn ruimte en beweeglijkheid waardoor het lichaam de mogelijkheid krijgt weer te gaan herstellen.

Laat mijn bindweefsel nou net hetgeen zijn waar ik problemen mee ervaar. Dus een eerste afspraak werd gepland.

De intake

Samen met mijn vriend ging ik naar de intake. Met een doodmoe lijf overal pijn en humeur om op te schieten stapte ik de spreekkamer binnen. Heel rustig werd er uitgevraagd wat mij daar bracht en wat mijn klachten waren. Ik vond het heel prettig dat er open geluisterd en doorgevraagd werd. Toen hij eenmaal een beeld had van wat er speelde werd mij gevraagd plaats te nemen op de behandeltafel. Heel minitues, wervel voor wervel, botje voor botje werd mijn lijf nagelopen. Op meerdere plekken werd er scheefstand van wervels of gewrichten geconstateerd.

Eenmaal klaar nam hij even rustig de tijd om na te denken. “Het is niet zo gecompliceerd dat ik er niets mee kan”, luidde de conclusie. En de eerlijkheid daarvan vond ik erg prettig. Er werden een vijftal afspraken ingepland en afgesproken werd om per afspraak te kijken of het voldoende effect zou hebben en of dit effect positief zou zijn. Blij en hoopvol ging ik weer naar huis. Zou het dan voor mij ook een wonderdokter blijken?

De eerste behandeling

Bij de eerste afspraak werd geadviseerd iemand mee te nemen omdat het effect per persoon nogal wisselend kan zijn. Dus zat mijn vriend gedurende een uur op te stoel te observeren hoe er aan mijn bekken en onderrug gewerkt werd. Met zachte behandeltechnieken bewoog de therapeut de weefsels om zo meer ontspanning te krijgen in de hoop hiermee de functie te verbeteren. Het grote verschil met bijvoorbeeld manuele therapie is dat de bewegingen heel rustig en zacht zijn. Door middel van druk op mijn onderste wervels werd geprobeerd deze rustig weer op de juiste plek te krijgen. Alleen al door de manier waarop dit gebeurde voelde ik mijn lichaam ontspannen.

Loom en duizelig

Na een uur liep ik loom en duizelig de deur uit. Het advies was twee dagen echt rust nemen om mijn lichaam de kans te geven te herstellen. Nu is dat met een gezin met drie kinderen lastig maar ik deed mijn best. De dagen erna voelde ik me vreselijk. Alles deed zeer, en met name mijn bekken en onderrug. Alsof iemand met een vrachtwagen over mij heengereden was. De scepticus stak meteen weer de kop op. Maar wie A zegt moet B zeggen en dus ging ik braaf naar de tweede afspraak.

Tijdens de tweede afspraak vond de behandelaar dit goed nieuws. “Dat betekent dat je lichaam herstelt.” Aha, dacht ik nog, dat zal het zijn. En rustig maar gedegen ging de behandelaar verder. Een heel stuk minder duizelig maar ontzettend loom liep ik de deur uit. En tot mijn grote vreugde bleef de vrachtwagen uit.

Je lichaam herstelt

Sterker nog, ik had de dag erna geen pijn. Helemaal geen pijn! Eerlijk gezegd werd ik er nogal onrustig van want ik herkende het gevoel bijna niet meer. Zo lang is het geleden dat ik een volledig pijnvrije dag heb gehad. Zoals beloofd voelde ik meer beweeglijkheid in sommige delen van mijn lichaam. Goede beweeglijkheid, niet de beweeglijkheid die ik kan voelen door mij H-EDS. De energie sijpelde langzamerhand terug in mijn lijf en even, heel even, voelde ik me weer mijzelf. Degene die ik drie jaar geleden was. Maar hier had hij me voor gewaarschuwd. De behandelingen kunnen een fysieke en emotionele ontlading tot gevolg hebben. Dit hoort allemaal bij het zelf herstellend proces van het lichaam. En dus was het advies wederom, rust! Om die reden zal er ook wat langer zitten tussen de tweede en derde behandeling.

Positieve ervaring

Mijn eerste ervaringen zijn positief. De rust en openheid waarmee de behandelingen plaatsvinden, vind ik prettig. De rustige druk is niet te belastend voor mijn lichaam. Ik lijk er goed op te reageren en ben benieuwd naar de volgende behandeling.

Mijn vriend, die tinnitus heeft, informeerde of deze behandeling ook voor hem een helpend zou kunnen zijn. Dit zou afhangen van de oorzaak van de klacht maar er zijn zeker mogelijkheden. Al struinend op de website vond ik een hele lijst aan klachten waarbij cranio sacraal therapie zou kunnen helpen. Een kleine greep hieruit:

  • ADHD
  • Ademhalingsklachten
  • Artrose
  • Bekkeninstabiliteit
  • Emotionele klachten
  • Hoofdpijn
  • Hypermobiliteit

Wil je meer weten? Kijk dan eens op: https://www.sensgezondheidszorg.nl/craniosacraal-therapie/craniosacraal-therapie-klachten/

( deze blog is geschreven voor en verscheen eerder op justliveblog.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s